Ga je met ons mee?

De Studiereis Gezonde School bezoekt in 2019 IJsland. Tijdens deze uitgebalanceerde reis van zes dagen krijg je inzicht in goede voorbeelden van samenwerking tussen wetenschap, gemeente, school en ouders, met als basis de gezonde leefstijl op school als onderdeel van het landelijke en lokale succesvolle preventiebeleid. We kiezen deze bestemming vanwege het hoge niveau waarop gezondheid en welzijn georganiseerd zijn in het IJslandse onderwijs. De aanpak van gezondheid op school is onderdeel van het landelijke en lokale preventiebeleid. Ook wordt het IJslandse preventiemodel geroemd om het bieden van alternatieven aan jongeren in het kader van drank-, tabak- en drugspreventie. De jongeren waren 20 jaar geleden nog de grootverbruikers van Europa voor wat betreft drank, sigaretten en drugs; nu gebruiken zij het minst van alle jongeren in Europa. Hoe hebben de betrokken partijen in IJsland dit voor elkaar gekregen? Hoe zorgt men dat dit ook zo blijft? Wat zijn cruciale punten binnen hun plan van aanpak, zowel op de scholen als daarbuiten?

Vanuit ons hotel in Reykjavik bezoeken we gezondheidsinstanties, overheidsinstellingen, gemeenten en scholen (van kinderopvang tot hoger onderwijs) die een actieve rol spelen in deze community-based aanpak. Zij delen hun visie en ervaringen rond de gezonde leefstijl op school en in de sfeer van preventie. Op deze manier maken we je wegwijs in de IJslandse aanpak en krijg je inzicht in de verschillen én overeenkomsten tussen IJsland en Nederland. Ook is er volop gelegenheid om met IJslandse experts en vakgenoten kennis en ervaringen uit te wisselen.

Het programma biedt eerst een gezamenlijke introductie tot IJsland waar het gaat om onderwijssysteem, beleid en onderzoeksresultaten. Hiermee heb je onderbouwing waarmee je de informatie die je krijgt tijdens de schoolbezoeken beter kunt plaatsen. Je maakt zelf de keuze welke scholen je wilt bezoeken.

Groepsfoto van de Studiereis Gezonde School 2018 naar Noorwegen

Studiereis 2020
We zijn voornemens in april 2020 een volgende studiereis te organiseren naar Schotland. Wil je daarvan op de hoogte blijven? Stuur dan een mail naar events@sportsmedia.nl