Ga je (weer) met ons mee?

De Studiereis Gezonde School bezoekt in 2019 IJsland. Tijdens deze uitgebalanceerde reis van zes dagen krijg je inzicht in goede voorbeelden van samenwerking tussen wetenschap, gemeente, school en ouders, met als basis de gezonde leefstijl op school als onderdeel van het landelijke en lokale succesvolle preventiebeleid. Het IJslandse preventiemodel wordt geroemd om het bieden van alternatieven aan jongeren in het kader van drank-, tabak- en drugspreventie. De jongeren waren 20 jaar geleden nog de grootverbruikers van Europa voor wat betreft drank, sigaretten en drugs; nu gebruiken zij het minst van alle jongeren in Europa. Hoe hebben de betrokken partijen in IJsland dit voor elkaar gekregen? Hoe zorgt men dat dit ook zo blijft? Wat zijn cruciale punten binnen hun plan van aanpak, zowel op de scholen als daarbuiten?

Vanuit ons hotel in Reykjavik bezoeken we gezondheidsinstanties, overheidsinstellingen, gemeenten en scholen die een actieve rol hebben bij de IJslandse preventieve aanpak. Zij delen hun visie en ervaringen rond de gezonde leefstijl op school en de community-based aanpak van preventie (van kinderopvang tot hbo). Op deze manier maken we je wegwijs in de IJslandse aanpak en krijg je inzicht in de verschillen én overeenkomsten tussen IJsland en Nederland. Ook is er volop gelegenheid om met IJslandse experts en vakgenoten kennis en ervaringen uit te wisselen.

Het programma biedt eerst een gezamenlijke introductie tot IJsland waar het gaat om onderwijssysteem, beleid en onderzoeksresultaten. Hiermee heb je onderbouwing waarmee je de informatie die je krijgt tijdens de schoolbezoeken beter kunt plaatsen. Je maakt zelf kort voor de reis uit de diverse scholen een keuze.

Groepsfoto van de Studiereis Gezonde School 2018 naar Noorwegen

Studiereis 2020
Deze studiereis is in tegenstelling tot voorgaande edities wellicht minder geschikt voor deelnemers vanuit het primair onderwijs. We zijn voornemens in april 2020 een volgende studiereis te organiseren naar Schotland, waarbij het primair onderwijs gegarandeerd ruimer aan bod komt. Wil je daarvan op de hoogte blijven? Stuur dan een mail naar events@sportsmedia.nl